Een rookgordijn zo leek de aanpak van het strategie overleg wel. Veel gedachtes en uitspraken die alle kanten uit gingen. Experts die veel vertelde, opvallend was het hoge gehalte aan moeilijke woorden, zal wel gelijk lopen met hoeveel ze per uur kosten dacht je nog. Je had ook een berg aan analyses gedaan, intern en extern en je probeerde die allemaal te gebruiken. Als een soep pot waarin je alle spullen van extern deed (je supermarkt inkopen) en van je interne analyse (wat toevallig nog niet de koelkast stond). Die soep wil je niet eten…..

Leestijd: 3 minuten. Nut: Snappen dat iets simpel maken moeilijker is dan omgekeerd.

Divergeren en dan convergeren.

De onnozelaar doet lange tijd niets en vertrouwd erop dat die zich er wel uitpraat. Veel geblaad en handel in holle vaten dat is deze persoon goed in. Weet iedere vraag altijd met een wedervraag te beantwoorden, want dat is een veilig manier van handelen.

De Genius houdt vaak een tijdje zijn mond. Onderzoekt het nog wat. Of poneert een beetje kennis en daagt dan de ander uit kennis erbij te stoppen of het anders te zien.

Strategisch management lijkt me is iets dat nood heeft aan veel complexe zaken te bestuderen. En daar dan een simpele conclusie van te maken. En die dan door te zetten. Niet tot in het oneindige, maar wel in het begin.

Zo wist Jeff Bezos zijn analyse om te zetten in een realiteit die een tijd niet werkte en toen wel. Van online boekhandel tot een ‘alles handel’. Hij verplicht ook zijn mensen memo’s te schrijven, geen powerpoints te maken. Waarom? Omdat een memo je verplicht als Genius te handelen en denken en kernachtig je verhaal in woorden op papier te zetten. Je kan je niet verschuilen achter mooie plaatjes zoals de charlatan die op een powerpoint maakt.

Of zo wist Cruyff moeilijke dingen raar simpel te zeggen. En als het niet klopte wel mensen aan het denken te krijgen. Als voorbeeld: ‘Een elftal bestaat uit 10 spelers en de links buiten’.

Mijn mening over goed handelen

Ik zie liever iemand veel kennis bestuderen en een tijd er gefrustreerd van zien raken omdat het niet tot een pakkende soep kan maken, dan iemand die een waterig sopje als een complexe soep verkoopt. Die frustratie stopt vanzelf na verloop van tijd, gewoon omdat je hersenen het ‘neurale netwerk’ aanzetten en gaat voor je aan het werk om er een logisch geheel van de maken. Het enige wat nodig is, is wat slaap of rust.

Rudolph

Zomer 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s