Zomaar een dag. En een goede krant. Daarin een berg aan materiaal om te merken dat strategisch management actueel is, niet een saaie droge activiteit, neen iets dat je overal tegen kan komen. Je moet het wel even zien. Hieronder wat krant koppen, mijn eerste gedachte en dan is het aan de lezer daar zijn eigen verhaal bij te maken. Wat dachten de strategie mensen die bij deze firma’s werken?

Leestijd: 3 minuten. Nut: bounching strategie onderwerpen met actualiteit.

KOP: T-Mobile Nederland voor 5,1 miljard euro verkocht aan nieuwe eigenaar.

Waarom stond T-Mobile in de verkoop? Wie is de kopende partij? Een venture capital firma die er maar even in zit voor een kort ritje, of een firma die al andere belangen heeft. Zit het in dan in de product kant, is er een grote drempel de markt te betreden? Of zit het in de mark kant, hebben we meer marktaandeel nodig?

Waarom in de verkoop? Het productportfolio met alleen mobiel was niet houdbaar naar de toekomst. Klanten willen meerdere producten bij een firma. Zeker nu een vaste internet verbinding minder nodig gaat zijn, alles kan mobiel.

Wie is de kopende partij? Een partij die al in vaste diensten heeft geïnvesteerd. Is dus een aanvulling en soort van een goed portfolio management. Essentieel zoals je kan horen in een podcast van McKinsey en de Goldman Sacks CEO.

Dus: hier waren de product porfolio’s belangrijk.

En ook nog: het hoofdkantoor van T-Mobile gaat de miljarden die ze nu gestort krijgen aanwenden om een groter belang te krijgen in de T-Mobile US. Zien ze daar dan meer kansen? Het zal aan de ARPU liggen die in de landen anders is.

Dus: hier was een corporate strategie belangrijker mogelijk dan de lokale. Of het kwam zo handig uit.

KOP: GenZ maakte Sexy Shrek tot meme-god

Waar gaat dit over? En hoezo een groen mannetje met aandacht?

Waar gaat het over? Er schijnt een hele cult te zijn ontstaan rond het filmfiguur Shrek. Dat iemand dat gedacht toen die de film uitbracht? Of werd dit strategisch aangewakkerd door ingehuurde influencers? Er is een jaarlijks Shrek festival. Mensen werken gratis mee aan een een film ‘the making of’.

Dus: hier is een eco-systeem belangrijk. Die kunnen maken, geeft je een platform van waar je verder kan bouwen.

KOP: Weer een supermarkt weg uit het straatbeeld.

Coop en Plus gaan samenwerken.

Hoe is de geschiedenis, wat is de situatie in de industrie? De C1000, Super de Boer, Deen en Edah zijn al verdwenen. Wat was daarvoor toen de reden?

De overeenkomst kwam tot stand in de corona tijd. Wat zegt dat? Wellicht dat men toen de pijn voelde, of juist de omzet stijging (check dat eens) in de winkels die naar het zich liet verwachten wellicht na de corona tijden weer een omzet daling zou geven.

Waarom moet de firma bewegen? Concurrentie van flitsbezorging. De strijd op digitaal gebied. Hoe makkelijk is het de retail markt te betreden? Wat zie je elders in de wereld gebeuren, gaan mensen in Amerika nog naar de winkel, of gaat alles met een drone bezorging? Dit kan een benchmark worden voor de toekomst.

Wie zit hierachter, de interne analyse, heeft die nog invloed? Harry Bruijniks was directielid van Albert Heijn en commissaris bij Jumbo, gaat nu president-commissaris worden bij de Coop en Plus samenwerking.

Dus: de concurrentiestrijd met Albert Heijn en Jumbo vraagt om schaalvergroting. In welk theorie model zou je dit zijn tegen gekomen?

KOP: Tekort bij Prorail hindert reiziger

Prorail heeft te weinig treinverkeersleiders.

Een typisch voorbeeld van een heikel punt dat zou moeten zijn opgekomen bij een interne analyse. De gevolgen zo schrijft de NRC ‘Door een tekort aan treinverkeersleiders moeten reizigers nog zeker twee jaar rekening houden met problemen op het spoor’. Soo much voor een goede planning……

Dus: een goede interne analyse is essentieel. In kwaliteit en kwantiteit van mensen. Planning van opvolging.

KOP: Ryanari maakt sneer naar Boeing en stopt onderhandelingen over order.

Maar ze bestellen wel 210 toestellen. Die vliegtuigen worden de komende vijf jaar geleverd.

Wat verteld je dat over de toekomstverwachtingen van die O’Leary?

En kijk eens naar wat andere reismaatschappijen doen. Waarom werd Onasis zo rijk, omdat hij wel schepen had en de anderen niet. Kan zoiets ook gebeuren in de luchtvaart?

Trend is dalende zakenreizen.

KOP: Positief sentiment in telecomsector.

KPN was de grootste stijger in de AEX-index.

Hoezo? Terwijl ze er een actievere concurrent bij krijgen, die partij die T-Mobile kocht zal niet blijven stilzitten.

KOP: Voor China is de het gigantische Evergrande ‘too big to fail’.

Het gaat over de vastgoedsector in China.

Klonk in mijn oren als een variant van de vastgoed bubbel en zo in Amerika van een paar jaar geleden…. En jawel, een firma met veel geleend geld die zich opblaast en als de beleggers zich dan terug trekken zijn die leningen niet meer te betalen.

Dus: kort door de bocht zou ik denken dat daarom benchmarking en kijken naar hoe internationaal gezien het gaat met een industrie van groot belang is. En ook dat de Nederlandse wijsheid van ‘goed rentmeesterschap’ met een juiste verhouding van geleend geld en eigen geld, weliswaar wat ouderwets klinkt, maar toch ok als je een steady lijn wil aanhouden.

KOP: Fluitend naar je werk na je pensioen.

Dit gaat over je eigen strategie voor je leven. Leef nu, maak je zorgen later. Of nu al wat zorgen voor morgen.

Afsluitend

Ik ga vandaag deze blog met mijn klas bespreken en horen of ze het leuk vinden dit vaker te doen. Dan ga ik er een serie van maken. Zelf denk ik dat als je de dingen die je doet, welke theorie je gebruikt bij strategie maken, je makkelijk de krantenkoppen kan relateren aan een stuk theorie dat daarbij zou passen. Zo gaat het meer leven.

Rudolph

woensdag 8 september 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s