Weer een week. En wat kranten. Actualiteit met strategie onderwerpen weer overal te lezen. Kijk met me mee, wat stond er deze dagen in de krant waar je terug redenerend strategische beslissingen in gaat vinden?

KOP: Rechter: Chauffeurs werknemers Uber.

Dit is een Mike Tyson: je kan plannen hebben, maar die zijn er tot je een klap in je gezicht krijgt. Mogelijk vijf jaar sociale kosten nog betalen. Iedereen op de loonlijst zetten.

>Wat een DESTEP invloed: De Politiek en in de PESTEL, de L van Legal.

KOP: Duitsland draait weer grotendeels op kolen als energiebron.

Euh… maakte die niet het grootste windmolen park in Europa. En dan er veel wind was, werd de energie prijs op de handelsmarkt negatief: dus je kreeg geld toe als je energie afnam.

>Welke drijfveer zit hier? Hoe zit dat nu dan? Het artikel geeft geen duidelijkheid helaas.

KOP: Huizenprijs stijgt sneller, hypotheekrente blijft dalen.

Huizen markt en strategie. Die gaat mis omdat we denken dat het een markt mechanisme moet zijn onze vrije kapitalistische markt. Maar dat is met huizen niet zo door de hypotheek aftrek, subsidie etc.

>De drijfveer van de strategie is hier dat de economie sneller stijgt dan men dacht.

KOP: Topman van Funda stapt op na aanvaring met aandeelhouders.

Het artikel schrijft dat de topman weggaat omdat onrust onder de aandeelhouders de uitvoering van de strategie in de weg staat’.

>mooi voorbeeld voor later als we het gaan hebben over a) wie de keuzes maakt in strategie en b) wie de uitvoering doet en c) het grote belang dat strategie auteurs geven aan communicatie.

KOP: Rabobank verkoopt belang in beleggingsapp Peaks.

Het artikel schrijft: Rabo wil van de app af omdat ‘het zou de bank nooit goed gelukt zijn de massa te bereiken’.

>dus wellicht een goede strategie als richting, maar de uitvoering niet goed. Dan maar ‘beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaalt’. Dus verkopen.

KOP: Leveringsproblemen bij IKEA raken assortiment.

Bericht van 9 september 2021

Volgens berichtgeving van RLT nieuws zullen sommige producten ‘in ieder geval voor een bepaalde periode helemaal uit het assortiment verdwijnen. Het is een gevolg van de toegenomen vraag en van wereldwijde logistieke problemen in de scheepvaart. Daarnaast stijgen de prijzen van grondstoffen. De leveringsproblemen zouden niet leiden tot hogere prijzen voor de klant.

>Hadden ze dat niet in hun strategie al kunnen bedenken? Wat denk jij?

KOP: BAM trekt zich terug uit Duitsland

Bericht van 12 september 2021

De BAM verkoopt zijn dochteronderneming BAM Deutschland aan de Duitse Zech-Group. Het bouwbedrijf doet daar nog een groot project in Karlsruhe. Met de verkoop trekt het bouwbedrijf zich bijna geheel terug uit Duitsland. Het bouwbedrijf wil zich gaan richten op Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

>zie ook andere persartikelen.

Advertentie ‘we zijn niet nieuw en daar zijn we trots op’.

Een advertentie in de kranten van Coca-cola, Fanta en Sprite gaat over het niet nieuw zijn van de plastic flesjes. Coca-Cola heeft al enige jaren veel activiteit rond het duurzaam zijn.

Wat voor een strategie zit hierachter? En sinds wanneer is men hier mee bezig. Als dat al lang zo is, dan is de afdeling strategie schijnbaar actief en heeft een langere termijn horizon. Dat lijkt me ook logisch, want de merknaam is in lange tijd gebouwd, die maakt dat je extra geld over hebt voor die frisdrank en dat wil men graag zo houden. Als je uit onderzoek weet dat in corona tijden veel consumenten hun merkentrouw hebben verlaten, dan wil je daar op inspelen.

Medicijnmaakland

Met export van medicijnen verdienen we meer dan de export van bloemen en zuivel. Dat had ik niet gedacht, jij?

Iemand is dus erg wakker op de strategie afdeling van medicijnen firma’s. Waarom zouden die het zo goed doen? Kijk naar de interne analyse van die bedrijven en het vijf-krachten model. Daar is de barrière om toe te treden tot een markt onder andere kennis en ervaring. En die hebben we in Nederland veel. De Universiteit Wageningen is toonaangevend in de wereld. De overheid investerend enorm in technologie die nodig is om medicijnen te maken.

Rudolph Regter

woendag 15 september 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s