Strategie denken doe je omdat je graag wil dat de firma nog een tijdje bestaat. En bij dat denken zou ik vinden wil je dingen vinden die in jouw organisatie het verschil maakt. Als dat in jouw organisatie zit, dan heb je iets in bezit waar je verder mee kan. En verder mee kunnen zit dan voornamelijk in het omgaan met die wereld buiten je firma die maar aan het veranderen is. Klanten veranderen hun voorkeuren, gaan dus mogelijk niet meer van jou kopen, wat dan te doen.

Het VRIO model helpt te bepalen waar de zaken in je organisatie zitten waar je iets me kan, waarmee je onderscheidend kan blijven in de markt. En dat is weer leuk, want onderscheid maakt gewild en dan kan je meer geld vragen en mogelijk ook krijgen en zo meer winst maken.

De model maakt een evaluatie van zaken en denkt dan:

Is het waardevol (Value) voor de klant of organisatie?

Zou je kunnen zeggen dat het uniek (Rare) is?

Kunnen andere het makkelijk imiteren?

En krijgen de mensen en spullen die in de organisatie beschikbaar zijn, support van de organisatie om die ook goed te gebruiken of staat er veel te verstoffen?

Lees er meer over hier in het stuk dat ik afgelopen dagen schreef over het model en zijn toepassing. Ik hoop het op een makkelijk leesbare manier beschreven te hebben en zo in te richten dat je er mee aan de slag kan. Ik denk een simpel te begrijpen model dat, zoals steeds bij strategie, niet moeilijk is te snappen, wel veel tijd kost om te analyseren en in te vullen.

Veel studie plezier!

Rudolph

28 september 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s