FOMO en de oude telefoon

Digitale verandering. We gaan er maar van uit dat digitaal veel tot alles veranderd. Maar is dat zo? Veel veranderd zeker. Als je dieper graaft veranderen er dingen die je wellicht kan zien als verandering in hoe de oppervlakte veranderd, terwijl de lager lagen niet veel anders beroerd worden. Neem nu eens FOMO, een afkorting van wat jaren geleden.

Fear of Missing Out. Met alleen een vaste telefoon in je huis in de tijd dat er geen mobiel telefoonverkeer bestond was je bang zijn iets te missen ook mogelijk. Je kon wel bang zijn iets te missen, maar de enige plek waar een elektronische verbinding was, was thuis. Vaak in de woonkamer, want daar stond de telefoon. Als je bang was iets fysieks te missen, wilde je daar niet zijn, niet in de woonkamer, maar buiten waar de mensen waren.

Dus toen wilde je buiten zijn, nu binnen. Of ergens waar je een telefoon in de buurt hebt met een internet verbinding. Start van het virtuele leven.

Wat deed je buiten vroeger? Praten, wandelen, mekaars gezicht zien en voelen wat er gaande was. Omhelzingen, stompen op de arm, voetbal gooien naar iemand, meisjes of naar jongens kijken.

Wat doe je nu? Praten ook. Wandelen niet. Mekaars gezicht zien ook. Voelen wat er gaande is ook denk ik via plaatjes van emoties. Omhelzen gaat niet. Stompen op de arm ook niet. Voetbal gooien ook niet. Naar mensen van het andere of zelfde of geen geslacht kijken kan ook.

Dus wat is er anders nu?

En is dat anders zo gek of echt anders? En wat maakt dat uit?

Als alle emoties golven zijn door de lucht. Zoals kleur een golf is door de lucht. Of muziek. Dan maakt het toch niet veel uit of dat lucht is in de zin van CO2, dat je iemand fysiek ziet. Of dat je die golven laat dragen door digitale dragers, zoals Snapchat of zo. Het is maar dat de communicatie plaatvind. Vele jongeren in de hele wereld die zich opsluiten in hun kamer met een scherm en internetverbinding zijn het met me eens.

Geen idee hoe je daarover moet nadenken als je wil denken in ‘is dit wel goed?’ Ik ken geen beoordelingscriterium die daarop een antwoord kan geven, die daarvoor de maat kan nemen. Laat staan mag nemen.

Prachtige scifi boeken nemen dit als thema. Lees er wellicht wat van. En laat je meenemen in een andere wereld. Net een stap verder dan als je, voor dat enorme televisie scherm, je laat meenemen in een film. Dat is maar 2D, waarom niet stappen in 4D?

Rudolph

22december 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s