Als firma kan je een strategie hebben te digitaliseren, en als industrie ook. Wat kan helpen is in de richting te werken van waar overheden ook mee bezig zijn, of waar die de focus op hebben. Dat komt vaak met subsidiestromen waar je gebruik van zou kunnen maken. Hoe is dat in Nederland?
Nederland heeft een berg aan rapporten over digitalisering. Vorig jaar sprak ik met mensen in de quantum computing industrie, daar geeft de Nederlandse overheid heel veel support aan met geld en middelen. En rapport van de overheid rond digitalisering is het ‘Dutch digitalisation strategy’. Wat korte punten om je op te warmen dit rapport te lezen. Deze punten heb ik uit het Engels vertaald.

We zitten midden in de digitale transitie.
De wereld digitaliseert en Nederland loopt in de voorhoede. In plaats van een digitaal vernisje op de bestaande werkelijkheid, digitalisering behelst een echte transformatie van een breed scala aan activiteiten en processen in onze economie en samenleving. Er zijn maar weinig domeinen waar digitale technologie geen geen diepgaande verandering teweegbrengt. Digitalisering verandert productie en diensten, communicatie en maatschappelijke processen.
En dan komt een opsomming van wat de status is in Nederland van de digitalisering. Die moet je zelf maar lezen. Dan nog een interessant onderwerp, welke trend ziet men? En welke gevolgen? Lees mee.
Trends
- Mega-ecosystems
- Decentralisation
- Data-sovereignty
- Digital currencies
- Compelling data
- Automomisation
- Swarm culture
- Virtual living environments
- Optimisation of humans
- The battle of the Stacks
- Vulnerability
Scenarios
Acceleration
Infrastructuur blijft in handen grote bedrijven, maar die laten een eigen verantwoordelijkheid zien. Zicht op data en werking van algoritmes. Ze blijven voor daarmee op noodzakelijk wet- en regelgeving. En voorkomen dat andere partijen platformen kunnen starten die meer gebasserd zijn op samenwerking en daarmee potentieel concurrerend aan de bestaande firma’s.
Conditional growth
De overheid gaat meer regels stellen waardoor het internet weer een vrije plek gaat worden. Ingrijpen in de markt macht van platformen, gegevens verwerking en de impact op ons dagelijkse leven.
Radical markets
Web3.0 zal van de grond komen. Bezit van data in blockchains. De markt corrigeert zichzelf.
Responsible together
De samenleving grijpt in en start met publiek-private samenwerkingsverbanden verbeteringen.

Afsluitend
Het rapport is te mooi en makkelijk leesbaar om te laten liggen. Dus zoek het op, download en lees. Het geeft je een snelle introductie op een prettige manier.
Rudolph Regter
winter 2021

Te vinden op http://www.nederlanddigitaal.nl