Heeft de firma een strategie? Aardig als die er is, maar veel heb je er niet aan als managers de strategie niet kennen of niet in simpele woorden kunnen uitleggen. Hoe zit dat nu juist? Wat is dat het advies om dat wel te kunnen? In een recent artikel in de Harvard Business Review schrijft Rita Gunther McGrath, een autoriteit op het gebied van strategie denken, daarover ‘Does Your Strategy Have a Spine?’.

Over het belang van de strategie te kunnen uitleggen. Ze haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat veel manager de strategie niet kunnen vertellen. En als de managers het niet onder woorden kunnen brengen, dan kan niemand het zou je denken. En dan zwalkt de firma maar wat. Dat is denk ik herkenbaar voor veel mensen. En voor veel van de C-suit mensen die ik sprak in het verleden. Vaak vonden die mensen dat het de schuld van de medewerkers was dat ze niet begrepen wat de directie eigenlijk wil. Vaak lag dat aan niet het verhaal kunnen doen. Of althans niet in woorden die de rest van de organisatie begreep. Hieronder van Prof Gunter MCGrath denkt dat in je verhaal moet zitten. Lees vooral het hele artikel.

Hoe de richting, doelen en zo goed te vertellen?

Volgens de auteur zijn de volgende dingen nodig:

1. Vertel over wat zijn de bronnen van inkomsten gaan worden.

2. Welke aannames gemaakt zijn.

3. Per tijdshorizon welke doelen je wil halen.

4. Welke inkomsten daarbij horen.

5. Wat voor investeringen nodig zijn om daar te komen.

6. Wat voor infrastructuur je verder nodig hebt.

In het artikel gebruik Prof. Gunther McGrawth Unilever als voorbeeld. Het voorbeeld kan ik in jip en janneke taal ook voor de bakker op de hoek maken. Als je die vraagt naar wat zijn strategie is zegt die:

1. Ik ga geld verdienen met brood te verkopen. In verschillende soorten. En taartjes.

2. De aannames die ik maak is dat mensen brood zullen blijven eten. En dat ze feestjes zullen hebben waar een taartje wel bij kan passen.

3. Het eerste jaar ben ik nog niet zo bekend voor mijn taart, dus zijn de inkomsten beperkt, de jaren daarna neemt dat toe. Mijn broden moeten dus in het eerste jaar de inkomsten wat omhoog halen.

4. De inkomsten daarvan zijn xyz.

5. Een nieuwe bakoven is nodig. En voor de taartjes een grote tafel en grote koelkast voor het verse fruit dat ik verwerkt.

6. De bakkerij heeft een kelder nodig. Die is nu nog vochtig, dus zullen we moeten aanpassen dat die droog komt te staan.

Rudolph

Meer over Rita Gunther McGrath hier.

Bron:

Harvard Business Review, artikel van 29 juni 2022.

Bron foto:

Photo by Cody Engel on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s