Hieronder een overzicht van boeken over verschillende strategie onderwerpen. Dit geeft je een eerste indruk van wat er zoal beschikbaar is, met name in het Engelstalige gebied. Vanuit deze pagina kan je dan doorklikken naar de pagina van het boek, waar ik wat verdere toelichting op het boek geef.

Kijk ook eens naar het overzicht van podcasts, kies daar een cast over een onderwerp dat je verdere interesse heeft en download die eens. Fijn om onderweg te luisteren, je kennis te verdiepen en bij te blijven. Zelf heb ik steeds veel plezier in de ochtend om vanuit Antwerpen naar andere delen van de wereld te rijden en bij te blijven met alle nieuwe inzichten in bijvoorbeeld strategie vorming en uitvoering.


De klassieke Strategie studieboeken

Er is een verschil tussen de onderwerpen die strategie denkers behandelen in het bedrijfsleven en de academische wereld. Daar is onderzoek naar gedaan en er zit een set aan andere onderwerpen en wat overlap. Tijdens de workshops geef ik hier aandacht aan. Kern is denk ik beide te onderzoeken. Dus hieronder eerst wat studieboeken die je in de academische wereld als standaard zal tegenkomen. En dan wat boeken die meer de bedrijfsmatige kant belichten. Opnieuw, ik zou je ook sterk aanbevelen de juiste podcasts te beluisteren.

#1.

Dit studieboek geeft de methode van strategie maken weer op de klassieke manier. Waarom ik het op nummer 1 zet is omdat het boek niet de confrontatie matrix als belangrijkste model ziet om tot strategie keuzes te komen. Grant vindt dat maar te standaard, dat doen dan alle consultants al, dus kom je op dezelfde strategie. Vrijer denken is zijn motto. Meer info hier.


#2.

Een klassiek boek voor universiteiten en hogescholen in de wereld. Dikke pil, heeft een kleinere versie ‘Fundamentals of Strategy’ genaamd. Prima werk voor het volgen van de klassieke aanpak. Deze keer met veel nadruk op het actiedeel. Meer info hier.


En dan verder in het Nederlandse taalgebied:

Het groot strategie boek van Berenschot.

Het boek kan je overal bestellen. Ook bij Bol.com, volg eventueel de link hier.

Strategie safarie van Mintzberg.

Met alle stromingen in strategie land.

Innovatie dilemma van Clayton Christensen.

Artikel daarover hier.

…[meer nog hier noemen]

Strategie voor echt geinteresseerden

#1.

Door o.a. de persoon die leiding geeft aan het onderzoeksinstituut van de Boston Consultancy Groep. Fijn boek, met sterke inzichten en suggesties voor het inzetten van verschillende methodes bij strategie maken. Afhankelijk van je situatie.


#2.

Van een actieve professor waar je veel webinars van kan volgen, die deels ook gratis zijn. Ze noemt haar blog ‘Though Sparks’ en die zijn steeds actueel en geven extra inzicht in hoe ze denkt.

RR heeft een lesitem rond dit boek.


#3.

Van een actieve ‘Thought leader’ Roger Martin. Kernpunt is simpel: Strategie denken is een ding, maar uitvoeren gaat alleen goed ‘als je het doel ook heel echt wil halen’.


Bovenstaande boeken zijn maar een kleine selectie van de boeken waaruit het materiaal op deze website is gemaakt. Er is veel meer waardevol studiemateriaal, zie elders op deze website en ook de blog berichten zullen korte uittreksels van studiemateriaal hebben of verwijzingen naar wetenschappelijke artikelen.