Hieronder de uitleg van de delen die er zijn. Welke logica zit er in Deel I tot Deel VII? Het vormt een geheel en duidelijk bij elkaar passende onderdelen. Het is overigens prima om de focus te leggen op een specifiek onderdeel, maar zorg dat je het verband blijft zien, want de klant ervaart het als er missing links zijn, open gaten in deze delen.

0.1 Inleiding – Van strategie denken naar uitvoeren

De strategie heb je gemaakt voor je firma en toen? Het implementeren van een strategie is tegenwoordig het focus punt van strategen. Men zegt dat de wereld zo snel gaat, dat daar waar je vroeger een jaar kon doen om een nieuwe strategie vast te stellen, in dat jaar de wereld al weer anders is. De meeste strategie boeken zetten dan ook de implementatie van de strategie als belangrijk onderdeel van de activiteiten neer. Lees meer over de verschillende management boeken rond strategie, hier in een boeken overzicht.

In onze gedachte leggen we het implementeren van de strategie neer bij de commercieel verantwoordelijken. In deze website zullen we wat meer aandacht hebben voor de markt kant van de strategie en (nog) niet heel veel schrijven over bijvoorbeeld de financiële opbouw of juridische zaken die ook zeer bepalend zijn. Kijk daarvoor naar andere informatiebronnen.

Wat gaat dit deel van de website brengen?

Aanpak voor een trefzeker implementatie van de strategie

Als eerste zijn de delen te gebruiken als een leidraad voor het structureren van een firma. Dat kan een bestaande firma zijn, je neemt met de aanpak grip op je organisatie, of voor een nog op te richten organisatie.

De delen kan je in volgorde aanpakken, of er losse onderdelen uitnemen. Er zit wel een logica in die we hieronder beschrijven.

0.2 Logica van de opbouw

Deel I – Ruis

Allemaal verschillende ideeën van richting en uitvoering. Als je een strategie hebt uitgezet, zou je kunnen denken dat je daarmee klaar bent. Iedereen kan de strategie lezen en dus uitvoeren. Maar dat is vaak niet het geval. Bijvoorbeeld omdat het strategie stuk niet voor iedereen beschikbaar is. En zoals het vaak gaat, mensen lezen iets en begrijpen het in hun context. De verkoper lees het en denkt ‘we gaan als een speer verkopen, maar eerst wachten op het product’. De financiële man denkt ‘oei, waar gaat de cashflow vandaan komen’, en zo werkt ieder op zijn eigen gebied. En is nog geen klant gemaakt…..

>Dit is deel I van de aanpak. De vraag hier is: Is er ruis?

Deel I – Ruis met de klanten of in je eigen organisatie?

Deel II – 20duizend

Gaan we rijk worden of niet? En hoe dan? Mensen die betrokken zijn bij een firma doen dat voornamelijk om er zelf beter van te worden. Hetzij in geld of in zingeving of andere redenen. En maar weinig mensen willen onderdeel worden van een lopende band zonder zich te hebben op het eind product. En mensen willen onderdeel zijn van iets dat succesvol is.

>Dit is deel II van de aanpak. Een overzicht op 20duizend feet hoogte van wat de firma als doelen heeft en via welke resultaatgebieden en met welke activiteiten daar gaat komen.

Deel II – 20duizend voet plaat

Deel III – Wie Wat

Maar moet ik veel doen voor mijn salaris? En waarom ik? En wat doe ik dan? Iedereen snapt nu de richting van de firma en welke doelen we achterna willen jagen. Helaas is niet iedereen uit hetzelfde hout gesneden, dus er kunnen ook mensen in het team zitten die er wat de kantjes vanaf willen lopen. Die liever lui zijn dan moe.

>Dit is deel III van de aanpak. Een duidelijk overzicht van wie wat doet waarom en hoe dat aansluit aan mekaar.

Deel III – Wie doet Wat

Deel IV – Belofte

Natuurlijk maken we dit. Nee, we maken dat. Euh… zullen we naar de klant luisteren? Hoeveel verschillende soorten brood ken je? Veel schat ik zo in. Dus de bakkerswinkel heeft vele vormen en maten van brood. En de bakker op de ene hoek is beter in witbrood en andere in rondbrood. Waar werken we naartoe? Naar wat de klant wil kopen zo lijkt me. En waarom moet de klant bij jou kopen? En weer terug komen? Dat is de belofte die je naar de klant maakt. Die belofte kan je als onderdeel zien van alles wat je doet om je reputatie goed te maken en houden, maar daarover later meer.

>Dit is deel IV van de aanpak. Het beschrijven van de belofte. Je kan dit ruimer doen, het beschrijven van een merk-wijzer, maar dat is soms wat overkill. Start maar met de belofte.

Deel IV – de Belofte

Deel V – Klanttevredenheid

Een investering in een groter pand en een duurdere auto voor je. Kan het uit? Natuurlijk is iedereen hard zijn best aan het doen en voert zijn werkzaamheden naar eer en geweten uit. Maar helaas, de enige die daar echt over gaat is de klant. Want die koopt je product of dienst en met dat geld gaat jouw nieuwe kantoor, salarisverhoging of Bentley aangeschaft worden.

>Dit is deel V van de aanpak. Weten wat de klanttevredenheid is. Als één cijfer, maar liever als cijfers die een link hebben met een activiteit van de organisatie, want dan kan je daar beter op sturen. En natuurlijk ook een tevredenheid van je interne klant, want de eind klant voelt het of de onderdelen van wat die krijgt goed aaneen zitten.

Deel V – Klanttevredenheid


Deel VI – Communicatie

Stiekem in een hoekje mooie dingen maken…. Is natuurlijk helemaal leuk voor sommige mensen. Fijn wat knutselen op je scherm en een mooi software programma maken. Maar tja… als niemand weet dat je dat maakt of hebt, gaat niemand het kopen. Dus communiceren is belangrijk. En zo zijn er nog tientallen redenen te vinden waarom communicatie als activiteit belangrijk is. Het is een enorm vakgebied en een industrie waar veel budget naartoe gaat.

>Dit is deel VI van de aanpak. Het is een enorm groot gebied, dus kies zorgvuldig wat je eerst wil doen. Een PR campagne opzetten? Heeft niet direct verkopen tot gevolg. Dus eerst reclame maken?

Deel VI – Communicatie

Deel VII – Klantketting

Er soep van maken. Uniek zijn in de samenstelling. Een goede soep, of wijn heeft veel onderdelen die niet direct terug te herleiden zijn. Net zoals een schilderij niet terug te brengen is tot x kwasten, y verfjes en z stroken. Zo wil je ook jouw organisatie uniek maken. En zowel intern als extern succesvol zijn. Hoe knoop je dat alles aan mekaar?

>Dit is deel VII van de aanpak. Een klantketting van activiteiten die een effect hebben op de klant. En daarmee geld maken, trefzeker en voor de langere termijn.

Dit deel zal ergens eind september of begin oktober 2022 hier live staan.


Dus in volgorde:

  • Deel I. Is er ruis?
  • Deel II. 20duizend voet hoogte plaat.
  • Deel III. Wie doet wat?
  • Deel IV. De belofte.
  • Deel V. Klanttevredenheid.
  • Deel VI. Communicatie.
  • Deel VII. Klantketting.

Veel plezier in het werken daaraan!

Loop je even vast, heb je nieuwe inspiratie nodig? Laat het met weten. Zend een mail of bel me. rudolph.regter@outlook.com of 06-248.400.06.