En toen gingen dingen in een stroomversnelling. Innovatie is niet een rechtelijn, maar een S curve. Versnelling gaat vaak rapper dan we denken. De prognoses die gevestigde bedrijven maken, komen vaak niet uit, omdat ze liniair denken. En dat doen disrupters niet.
Inleiding
De mogelijkheden die zijn ontstaan door de veranderingen in de onderliggende waardes en processen maakt veel nieuws mogelijk.
Dit hoofdstuk belicht welke innovatie een verder vervolg hebben gekregen. Ook zullen we een doorkijkje maken op wat er dan in de toekomt te verwachten is.
Kern tekst
Auto’s die zelf rijden
Apple met zijn Project Titan, er zijn al eerste beelden uitgekomen van de auto.
Wrap-up
Ze zullen gaan bestaan, zelf rijdende auto’s. Al is het maar als auto die zichzelf achterelkaar laat volgen op de snelweg. We noemen een variant daarvan een trein. En wat brengt je dat: meer tijd voor ander weg, want niet aan het sturen. Etc.etc.
ICT schaalbaar en flexibel
Uit het onderzoek van de DT index blijkt dat in Nederland erkent dat ze als gevolg van de disruptie door Covid ze een meer flexibel/schaalbare IT infrastructuur nodig hebben. Dit om om te kunnen gaan met de vele veranderingen. En dat er buiten gezondheid meer onvoorziene gebeurtenissen kunnen gebeuren dringt ook door en geeft voeding aan meer security en recovery projecten. En investeringen in 5G.
Imitators
Airbnb was de eerste en reeds snel volgde andere partijen. Van lokale partijen tot alternatieven. iTunes veranderde de muziek industrie. En het duurde een tijdje, maar toen kwamen anderen met dezelfde toepassing, eerst voor windows en dan generiek.
Een verandering in het business model is innovatief. Dan verwachten dat je dit lang zonder concurrentie kan doen is naief.
In-class assignment: zijn er business modellen in jouw industrie veranderd en kan jouw firm een copycat zijn?
Media
Krant zijn al aan het verdwijnen. Er zijn er steeds minder van, en in Nederland komt dat doordat alle kranten in handen zijn van Belgische uitgevers die door de staat worden gesponserd, maar dat terzijde. De buitenlandse kranten die je in Nederland kon kopen zijn aan het verdwijnen. Er is slechts één importeur van die kranten, Betapress, en die kan het niet meer rendabel krijgen. Zo jammer, op de zondag las ik graag de Engelse zondag kranten en worstelde me door de Frankfuter Algemeine. Natuurlijk, je kan ze online lezen. Maar toch is dat anders.
Machine to Machine
Het mobiel platform Hologram levert sims die de hele wereld over kunnen communiceren. In gebruik om schilpadden te volgen op de reis. Patiënten hun gezondheid. Ben Forgan is een co fouder van deze firma in 2014. Honderden andere voorbeelden en firma’s op dit vlak zijn te vinden.
Vergelijking sites
Deze bestaan al een tijd, maar hebben een boost gekregen sinds winkels op het web moesten verschijnen, waarna de vergelijkers deze data konden rippen en gebruiken op hun eigen sites. En zo vergelijkingen aanboden. Veel van die aanbieders heb ik aan mijn bureau gehad om bijvoorbeeld energie tarieven te vergelijken of internet pakketten.
Vergelijken als platform. De gasten geven een cijfer en als platform faciliteer je dat, meer doe je niet. Om dan het restaurant te benaderen en te vragen of die niet willen adverteren. Yelp, TripAdvisor en
Vergelijken en een stap verder doen. Als platform laat je gasten berichten plaatsen, maakt het zo mogelijk om te vergelijken. En als je klant dan gekozen heeft, ga je een stap verder door een reservatie aan te bieden. Die het restaunt dan ook weer een percentage of vast bedrag kost….OpenTable.
Sharing economie
Het delen van auto’s, scooters en wat niet meer.
Definitie: een economisch model waarin voor individueen het mogelijk is om dingen te lezen die in eigendom zijn van een ander. (Investopedia, 2017)
Actuele stand 2021: een PWC onderzoek van even geleden, 2015, zegt dat 72% van de consumenten die wel eens iets gedeeld hebben, denken dat ze dat verder actief door blijven doen.
Verwante zaken. Mobility as a Service is als een concept hieruit kunnen ontstaan. BlaBlaCar, Uber, Zipcasr, Sunfleet. BlaBlaCar is een firma met als missie ‘to connect drivers with people traveling the same way’.
Merktrouw veranderd. Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat klanten een voorkeur hebben voor merken die meedoen op een manier aan de sharing economie. (Karabell, 2017)
>insert plaatje sharing economy life cycle van PwC 2014. (zit in zweeden bron)
Mobility as a Service
Definitie: die is er nog niet.
Wat een beetje past is die van de European Mobility-as-a-Service Alliance ‘to offer accessible mobility adapted tot he travel needs of individuals’.
Actuele stand 2021:
Business model: abonnement model en een one-off betaling per rit.
Aanpalende termen of projecten: Moblity Service Providers. Sustainability projecten. Smart city projecten.
Verwante zaken:
De automobiel industrie zal hier iets mee moeten gaan doen. Het drijft ook organisatorische veranderingen bij families en bedrijven.
Web 3.0
Web 1.0 was de periode dat het web gedecentraliseerd was en waar je activiteit voornamelijk bestond uit het navigeren over statische pagina’s.
Web 2.0, waar we nu in zitten is het moment van centralisatie. En het grootste deel van de communicatie vindt plaats op gesloten netwerken als gezichtenboek die van een klein aantal grote partijen is. Denk aan Google, Amazon, Apple.
Web 3.0 zou dit moeten gaan doorbreken, de macht van die partijen. Dit web zou niet in de handen zijn van een paar partijen, maar weer in handen van de mensen die het gebruiken en nu betalen met hun privicy gegevens. Zou is de gedachte van Gavin Wood die denkt dat een gedecentraliseerd internet de enige kans is om de democratie nog te behouden. Via blockchain moet dit internet vorm gegeven worden. Hij noemde zijn idee Web 3:0 in 2014, inmiddels krijgt het idee wat gevolg. Parity Technologies, een firma in Zwitserland bouwt nu een blockchain infrastructuur hiervoor.
Zelf-centric Business
Dit onderwerp nam ik uit het boek. Aardig dit als een aparte business te zien. Klopt natuurlijk. Gartner in een onderzoek verwacht dat jongeren iets van 25.000 selfies maken in hun leven. De gedachte is dat de maatschappij langzaam een ‘zelf-centric’ maatschappij aan het worden is. Selfies vertellen iets over de persoon. Zo
Restaurants spelen hierop in. Een selfie moet genomen worden op de juiste plek. Dus een selfie hoek in het restaurant voordat je binnen of buiten gaat is dan de gedachte.
Al die selfies hebben ook een risico in zich. Die selfies vertellen veel over je gezondheid door de jaren heen. Dat gevoegd bij je levenstijl die op te maken uit social media berichten, kan een ziektekosten verzekeraar doen besluiten je niet te accepteren, of tegen een hogere premie.
Nog opzoeken: een ‘selfie based business model’ zoals Face2Gene. Of Selieccino.