Als je dit leest heb je daarvoor je computer aangezet, een verbinding met het internet gelegd en een webbrowser opgestart. Je hebt al iets digitaals gedaan. Zou je nu ook nog weten dat de computer eerst de bios heeft opgestart en je internet verbinding via https ging, dan was je nog weer wat meer digitaal vaardig. Je zou kunnen zeggen dat met alles wat je over digitale zaken leert, je dan in digitale zaken steeds volwassener aan het worden bent. En dat geeft een strategisch onderscheidend vermogen.

Als je de enige frituur in het dorp bent met een website en een mogelijkheid om online te bestellen en alle andere frituren hebben dat niet, mag je verwachten dat je net wat meer omzet gaat maken. Je loopt dan met een ‘digitale volwassenheid’ voor op de anderen en dat heeft zijn voordelen.

Nou en? Digitaal is dat zo belangrijk?

Of digitalisering van belang is of niet, leef je uit in alle artikelen die daarover te lezen zijn. Of kijk dichtbij: is jouw leefpatroon sinds je een computer en slimme telefoon hebt veranderd? Of boek je jouw vakantiereis nog bij de reiswinkel in de straat? Je telefoneert nog met je vrienden en krijgt altijd die nare smaak in je mond als je aan een postzegel hebt gelikt? Weet je überhaupt hoe dat smaakt?

De mate waarin digitalisering de wereld heeft veranderd daarvan zie je in onderstaande plaat een schets.

Horizons van verandering door technologie.

Hoe staat jouw firma ervoor? Is die een voorloper op digitaal gebied?

Er zijn vele modellen die je laten zien wat voor fases in de digitale volwassenheid er kunnen zijn. Hieronder ga je een serie platen vinden die her en der op het internet te vinden zijn. (Als je de bron wil weten, zet de plaat in google lens en je gaat de bron vast vinden). Je firma een plek geven op zo een plaat geeft de mogelijkheid in gesprek te gaan en te bepalen hoe de firma, specifiek op dit onderdeel, zich onderscheid of niet van de concurrentie.

Mate van digitale transformatie in Nederland

De mate van digitalisering is per industrie eens gemeten. Kijk eens naar jouw firma en denk je dat die voor of achter loopt?

(Moet nog opzoeken wat de bron hiervan is.)


Hoe kan je te werk gaan?

  • Kies een model dat je aanspreekt.
  • Stel een paar vragen op waarvan de antwoorden een indicatie kunnen geven van waar de firma zich op dit moment bevindt.
  • Plot waar mogelijk de concurrenten ook op de plaat.
  • Bespreek met collega’s of de plaatsbepaling correct is.
  • Analyseer wat je daarvan vindt en stel concept advies op. daarin beschrijf je of de firma moet veranderen, verder moet opschalen in de volwassenheid, een slimme volger moet blijven etc.

In een eerste fase hoef je dit niet uitgebreid te doen, een eerste schets om te zien of dit een onderwerp is dat in het strategie project nadere toelichting en uitdieping nodig heeft is goed genoeg.


Voorbeelden van modellen

Hieronder wat voorbeelden van modellen die je van het internet kan halen.

Digital Marketing maturity model van Gartner.

Dit model is van Gartner, naar ik denk een van de meest gezegdhebbende adviesbureaus voor ICT en digitalisering.


Hulp – vragen om volwassenheid vast te stellen

Forrester heeft een rapport geschreven en geeft je hulp met wat vragen waarop je een score kan zetten en dan vaststellen waar de firma zit. Hieronder een copie van dat rapport.

Forrester vragenlijst.

En als je die vragen hebt beantwoord dan kan je aan de hand van het aantal ‘punten’ vaststellen waar de firam zo ongeveer zit. Zie onderstaande tabel.

Forrester antwoorden plotten.

En dan kan je kijken of je in de industrie band zit.

Forrester je met andere vergelijken.

Naar ik hoop heeft deze pagina je wat verder geholpen. Graag licht ik het nog verder mondeling toe.

Veel lees en studieplezier.

Rudolph Regter