Inleiding

Tijd voor een executie van het strategisch plan zullen we niet hebben tijdens een opleiding. Lees je dit als onderdeel van een consultancy traject, vraag me dan naar verdere invulling van dit hoofdstuk.

Blz 89

In de doorvertaalfase uitgewerkt in allerlei plannen

Hier zou een uitwerking passen als je een specifieke product/markt combinatie op de korte termijn wil lanceren. Dan een Go-to-market plan, of de hoofdlijnen daarvan maken, zou goed passen.

Onderaan deze bladzijde is er spraken van de resultaten. Als het gaat over de uitvoring van business plannen, daar ga je in een semester geen tijd voor hebben, dus verwacht ik niets over te lezen. Ook niet over het implementeren en actieplan. Wel zag ik een plan daarvoor in het vorige hoofdstuk, maar de uitvoering daarvan mag, maar hoeft niet.

Blz 90

Een communicatieplan zou mooi zijn, dat geeft extra punten. Die is dan gekoppeld aan het verander plan, want die heeft communicatie nodig.

! als je dan ook nog van mening bent dat communicatie de essentie van strategie is, zoals sommige wetenschappers zeggen, dan is dat helemaal mooi. En dan heb je de communicatie stijl van de hoogste in rang geanalyseerd en vertel je daar iets over in relatie tot strategie maken en koers houden etc.

blz 93

In dit hoofdstuk van het boek zit nog wel een uitleg over stakeholdermanagement. Dit onderdeel verwacht ik als reeds bekend. En verwacht ik ook als uitgewerkt specifiek voor het strategisch project.

De fase van verandering kan je eventueel als een van de verander management modellen nemen. Het acht fasen model van verandering van Kotter lijkt me makkelijk uit te werken en grafisch mooi te maken.

Afrondend deze toelichting

Hoe komt deze fase terug in je portfolio?

In het vorige hoofdstuk zei ik het al een ARCI lijkt me nodig. Zet die hier of in het vorige hoofdstuk.

Hoe kan deze fase terugkomen in het assessment?

Het kan zijn dat je toch de tijd had eerste stappen te zetten in de verandering naar een nieuwe strategie. Of naar het bestendigen van de bestaande strategie. Vertel dat dan en schets daarvan een beeld.

Iets vertellen over de spanning die er mogelijk zit tussen een strategie die is ‘als de baas een ingeving heeft, dan moeten we dat gaan doen, los van de logica’ (een uitspraak bij kleine maar ook een bekende blauwe firma op te tekenen is) en die jij hebt gemaakt met meer fundamentele gegevens. Leuk om daar een verhaal over te horen.

Blog posts die bij dit hoofstuk passen: