Een bedrijfsportfolio-analyse neemt de diensten en producten van een bedrijf onder de loep. Elk segment van de productlijn van een bedrijf wordt geëvalueerd, inclusief verkoop, marktaandeel, productiekosten en potentiële marktsterkte.

Portefeuilleanalyse kan worden uitgevoerd door een extern bedrijf of door het bedrijfsmanagement. Er zijn verschillende tools die worden gebruikt voor een portfolio-analyse, waarvan sommige kijken naar het marktaandeel en andere die de productlijn van een bedrijf evalueren ten opzichte van de concurrentie. Deze technieken stellen vast over de beslissing voor de uitgaven voor toekomstige groei op een bepaalde portefeuille of product. Het kan ook worden gebruikt om producten of diensten te identificeren die op korte termijn verouderd kunnen raken. Het helpt bedrijven om te beslissen welk product ze uit moeten komen en waar ze meer aan moeten uitgeven.

Bedrijfsportfolio-analyse helpt het management bij het nemen van strategische beslissingen met betrekking tot individuele producten of bedrijven in de portefeuille van een bedrijf. Het wordt voornamelijk gebruikt voor concurrentieanalyse en strategische planning van bedrijven in bedrijven met meerdere producten en meerdere bedrijven.

Er zijn verschillende technieken voor portfolio-analyse die door de bedrijfsorganisaties kunnen worden gebruikt. Enkele belangrijke technieken zijn:

1. De groeiaandelenmatrix van de Boston Consulting Group (BCG).

2. Het bedrijfsscherm van General Electric (GE)

3. Strategische Evaluatie en Actie Evaluatie (RUIMTE) Matrix.

4. DirectionalPolicyMatrix (DPM)

5. Hofer’s product/marktevaluatiematrix.

 Kort gezegd is Corporate Portfolio Analysis een reeks technieken die strategen helpt bij het nemen van strategische beslissingen met betrekking tot bepaalde producten of bedrijven in de portefeuille van een bedrijf. Het wordt gebruikt voor concurrentieanalyse en strategische planning in verschillende kleine tot grote organisaties, waaronder bedrijven met meerdere producten en meerdere bedrijven. Dit soort analyse helpt om concurrentievoordeel voor het bedrijf te creëren.

RR: hier moet ik nog meer tekst ter uitleg maken…

Rudolph

Winter 2021