Blog – Uitleg van de pijlers vanuit studenten

Als een model het fundament kan gaan worden van vele weken werk. En in totaal dan iets van 42.000 euro waarde gaat hebben lijkt het me goed dat je dat model door en door begrijpt, dat maakt je werk makkelijker: wat je leest stop je direct in vakjes, je portfolio heeft al een structuur, en zo meer.

De ene uitleg is de andere niet. Op verschillende manier vertellen wat het verhaal is helpt soms. Dus heb de uitleg van studenten van vorige periodes eens genomen, die ga je hier vinden. Wellicht helpt het je om een beter of ruimer beeld te krijgen van wat met de pijlers bedoelt kan worden.

Veel leesplezier. En dank aan de vorige studenten! Hun voornaam zonder achternaam heb ik vermeld  bij het stuk. Als ze hun achternaam erbij willen hebben, laat me weten en ik zet het erbij.

Frank schreef

Bijdrage van Frank van Z.

***

***

Liza schreef

In een artikel van Elsevier (Journal of Business Research) geschreven door onder andere P.C. Verhoef (Verhoef, 2021) worden drie doelstellingen gehanteerd:
1. De externe factoren identificeren de behoefte aan digitale transformatie.
2. Strategische vereisten bespreken die voortvloeien uit digitale transformatie met betrekking tot (1) vereiste digitale middelen, (2) vereiste organisatiestructuur, (3) groeistrategieën en (4) vereiste statistieken.
3. Het presenteren van een onderzoeksagenda die toekomstig (inter)disciplinair onderzoek naar digitale transformatie begeleidt.

Hiervoor wordt onderstaand model (ook wel door RR de ‘one pager’ genoemd) gehanteerd, om de drijfveren, fases en vereisten van digitale transformatie te beschrijven.

Ralph zei

Iemand anders legt de pijlers zo uit. Met dank aan Ralp vdIJ.

Tom schreef

Weer iemand anders, Tom van K, verteld er dit over:

Digitisatie is het omzetten van analoge informatie naar digitale informatie. Enkele voorbeelden zijn de stap van papieren naar digitale documenten, videobanden en DVD’s naar videobestanden, papieren dossiers en klantenbestanden naar databases op computers en servers. Digitisatie is een vereiste en een randvoorwaarde voor de vervolgstappen.

Digitalisatie kan worden omschreven als het omzetten van analoge processen naar digitale processen. In dit proces wordt technologie niet alleen ingezet om informatie op te slaan; het wordt gebruikt om waarde toe te voegen en bedrijfsprocessen te ondersteunen door ze efficiënter, productiever en dus winstgevender te maken. Het streven van digitalisatie is het optimaal benutten van technologie. Hiermee worden dingen mogelijk gemaakt die in de analoge wereld niet mogelijk waren. Voorbeelden zijn de migratie van bestanden naar de cloud, zodat bestanden tijds- en locatieonafhankelijk beschikbaar kunnen zijn aan de juiste personen. Een klant een uur van te voren een herinnering sturen voor een afspraak via mail of app is iets wat mogelijk is gemaakt door digitalisatie.

Digitale transformatie legt een grotere nadruk op mens, proces en cultuur. Bij digitalisatie denkt licht de focus op hoe de technologie de business optimaal kan ondersteunen. Bij een volwaardige digitale transformatie komt de hele organisatie op de schop: van strategie tot verdienmodel en van keten tot cultuur. Marc Beijen noemt het “een integrale bedrijfstransformatie waarbij digitale technologie een overheerseende rol speelt”. Volgens Verhoef e.a. (2019) is een digitale transformatie:

“A firm’s change in the utilization of digital technologies to create new ways of value creation and appropriation and, thus, to develop a new digital business model.”

 In 2020 definieerde The Enterprisers Project het als volgt:

Digital transformation is the integration of digital technology into all areas of a business, fundamentally changing how you operate and deliver value to customers. It’s also a cultural change that requires organizations to continually challenge the status quo, experiment, and get comfortable with failure.”

Het mag duidelijk zijn dat digitale transformatie verder rijkt dan het aanschaffen en toepassen van technologie. In een digitaal getransformeerde organisatie is IT niet langer enkel een afdeling, maar zit het in het DNA van het hele bedrijf. Voorbeelden van de meest succesvol digitaal getransformeerde bedrijven liggen voor de hand; disruptieve businessmodellen zoals in vervoer (Uber), entertainment (Spotify, Netflix) en retail (Amazon, Alibaba) krijgen veel aandacht in het kader van dit onderwerp.

Digitisatie en digitalisatie zijn geen achterhaalde concepten, het zijn stappen die een organisatie al gezet moet hebben voordat zij zich volledig digitaal kan oriënteren.

Of waar is aan te denken in deze eerste pijler als je kijkt naar een vervoersfirma.

Lees verder op de 2e pagina. Klik door.