Concurrentie maakt de markt flexibel, maar dat zijn ook de partijen die het beleg van jouw brood willen eten. Zoals je bij strategie bekeek in het vijf krachten model, heb je die geanaliseerd. In dit item kijken we verder naar die concurrenten en zetten een focus op hun technologische voorsprong of achterstand.

Inleiding

De drie K’s: Kapitaal, Kennis en Klanten.

Waar zitten bij startups de draaiknoppen. Die zijn de drie K’s. Zonder klanten geen omzet, geen geld, geen mensen. Zonder kapitaal geen vernieuwing, geen groei, geen klanten.

Nederland bulkt van het geld van pensioenfondsen, zo een 1.6000 miljard, maar dat geld komt niet uit in groeifondsen. Bedrijven kunnen wel kijken naar de provincie of rijksoverheid. In de provincie Noord-Brabant is er rond Eindhoven veel overheid kapitaal te vinden voor starters in de technologie.

website. (nog te maken denk ik)

Wat zouden indicatoren kunnen zijn om te bepalen waar iemand op die volwassenheid plaat zit?

Technologie match. In het vorige onderdeel maakte je een selectie van de technologieën die van invloed zijn op jouw industrie. Die kunnen dus een onderscheidend vermogen leveren voor je concurrent, waarmee die een voorsprong kan maken. Zet een vijftal technologieën op een lijstje die essentieel zijn in jouw industrie. Als je die afzet tegen jouw firma, heeft jouw firma dan al die technologie in huis en volledig in eigen beheer?

Vergelijking met anderen in jouw industrie. Er is ook een blik te werpen op hoe men in zijn algemeenheid denkt over de fase waarin een industrietak zich bevindt. Je zou kunnen zien of je daar iets mee kan in vergelijkende zin. In welke industrie zijn jullie actief, waar zit de hele bedrijfstak dan gemiddeld en denkt je dat jouw firma mee is in dat industrie gemiddelde. Zoek wellicht wat nieuwer onderzoek op. Van onderstaande plaat weet ik even niet meer de bron, dus ook niet het jaartal, helaas.

Digitale transformatie landelijk gemiddelde.

Sleutel technologieën. Mocht je geen specifieke technologieën in jouw industrie hebben gespot, kijk dan naar een generieke opsomming van ontwikkelingen, zoals onderstaand plaat van sleutel technologieën. In welk kleurtje zou jouw firma zitten?

Digitale sleutel technologieen.
Digitale sleutel technologieen

In-classs assignment. – VRIO model

Dit model zou je ook kunnen inzetten met dat specifiek te kijken naar de digitale kant en hoe de firma zich onderscheidt daarin.

Hebben de digitale dingen die de firma doet waarde, zijn ze uniek, moeilijk na te maken en maakt de hele firma er gebruikt van.

Voorbeelden. Een firma die ijzer verwerkt en een technologie heeft die van ruw ijzer specifieke onderdelen maakt, geheel geautomatiseerd en waarmee extra waarde creërend voor de klanten, redelijk uniek want mensen kennis geplot in software. Op zich wel na te maken. Of in de planten industrie. Van stek naar een volwassen plant is een uniek proces, want iedere plant is weer anders. Dit dan volgen met sensors, heatmaps is een digitalisering slag die de hele industrie wel maakt, maar waar een bedrijf (naam bij mij bekend) enorm op inzet en daarin het verschil zal maken in de industrie.

In-class assignment – Digitale volwassenheid

Veel adviesbureaus gebruiken een plaat om de klant op te plotten. Waar staat de klant nu in zijn digitale activiteiten en waar kan de consultancy firma die klant naartoe helpen.

Zo een model is daarmee een handig hulpmiddel en maakt het ook grafisch aantrekkelijk om over de positie van jouw firma ten opzichte van anderen te praten.

Zoek een model van digitale volwassenheid die je aanspreekt en plot jouw firma en de concurrenten erop.

Lees ook het item rond Digitale Volwassenheid, hier.