De hotel industrie is sinds AirBnB niet meer hetzelfde. De taxi industrie is geheel veranderd in een paar jaar tijd. Industrieën veranderen als geheel. Ben je er bij als firma, of ga je achterlopen? Wat is jouw visie op de industrie waarin je werkt?

Inleiding

Er zijn vele bewegingen te zien in de samenleving waar er soms een kip en ei verhaal aan vast zit. Wat was eerst? Hieronder maar een kleine set aan voorbeelden van industrieën die veranderd zijn de afgelopen jaren. Zet er de verandering in jouw industrie bij.


Actualiteit


Kern tekst

Wat voorbeelden hieronder.

Auto industrie visie

De auto industrie met veel chips heeft een tekort aan chips. Hoe gaat dit de industrie veranderen?

Deel economie.

Zelf rijdende auto’s.

Onderdeel van ecosysteem van transport.

Smart phone industrie visie

Minder chips, Apple maakt zijn eigen chips, heeft al voorgesorteerd op een chips tekort. Zag mogelijk al een paar jaar geleden in hun digitale strategie dat dit zou gebeuren. In de vijf krachten analyse waren de leveranciers krachtig. En daar wilde Tim Cook, bekend voor zijn visie op de supply chain, niet onderhevig aan zijn.

Bezorgdiensten

Deutsche Post DHL Group zet zijn lijnen uit in een strategie document.

Retail

Albert Heijn zet in op drie punten: Waar voor je geld. Beter eten. Gemak voor jou. Wat voor digitale zaken kunnen daar verder support aan geven.

  • Waar voor je geld. Kosten besparen door efficiëntere logistiek.
  • Beter eten. Oorsprong van eten kennen.
  • Gemak voor jou. Digitaal bestellen, betalen, bezorgen. Ook zelfscankassa, digitale Koopzegels.

Jumbo schrijft ‘Elke dag stellen we ons bij Jumbo de vraag: hoe maken we het nog leuker voor onze klanten?. En vervolgen dan met zeven zekerheden. In geen van die zeven zekerheden lees ik veel zaken die digitaal ondersteund kunnen worden. Plus schrijft: ‘Ons gezamenlijk doel is een duurzame bedrijfsvoering waarbij de klant centraal staat en de focus ligt op goed eten, voor iedereen elke dag.


In-Class assignment