De module strategisch management start in september 2022 en loopt tot december van dit jaar. Om dan in januari 2023 je examen te doen. Zou je dat sneller willen doen om zo in december, of zelfs eerder, al vrij te zijn van studie? Dat kan. Er zitten wel wat voorwaarden aan. Die hebben het meeste met jezelf te maken. En jezelf heb je al bij je, daar kan je controle over nemen, dus het ligt aan jou of het succesvol gaat zijn. Nieuwsgierig? Lees verder!

Het vak strategie kan je zo smal of uitgebreid maken als je wil. Je kan een boek nemen van een paar bladzijden zoals het groot strategie boek, of een boek met stevige kost zoals Fundamentals of Strategy. En die dan aanvullen met bijvoorbeeld Exploring Strategy van Grant of wat werk van Prof. Gunther McWrath.

Waar werk je nu en wat is je denkvorm?

Of je met het vak strategie moeite gaat hebben is denk ik van twee dingen afhankelijk en die staan ook in relatie met mekaar.

Wat doe en deed je. Als eerste is het afhankelijk van welke rol je nu hebt. Is jouw baan een heel operationele en is dat altijd zo geweest dan ben je gewent in actie/reactie modellen te denken. Kort op mekaar. Het schap is leeg, ik ga het vullen. Nieuw product te lanceren, ik ga folders maken. Geen personeel, ik plaats een vacature. Etc.

In zo een baan ben je getraind om snel te handelen. En dat willen we juist bij strategie niet. Ten minste een tijdlang niet. Eerst afwegingen maken, daarna wel sterk zijn in de implementatie, maar het vak zelf gaat het meeste over analyse en denken. En dat is dan de brug naar het volgende punt.

Je denkvorm. Is je geest zo ingesteld dat je direct in vecht, vlucht of stilstaan modes gaat, wat overigens logisch is, dan heeft dat zware invloed op strategie denken. De vorm waarin je in dit vak moet denken is die van iemand die niet snel tevreden is, blijft onderzoeken zich vragen blijft stellen. En dan de antwoorden op een geordende manier kunnen opslaan. Het mag wel eerst een brei aan dingen die je denkt worden, maar er moet een systeem in je geest zitten die daarna aan patroonherkenning kan doen en er chocola van kan maken.

Wanneer kan je versnellen?

Als je in een rol werkt waar je meer overzicht hebt over wat er in de firma en industrie gaande is. En als je en gewend bent te analyseren en te onderzoeken. Voldoe je aan die twee zaken, dan kan je overwegen een versnelling te nemen.

Wat is de logica daarvan dan?

Wat is de logica waarom dat zou kunnen? De opleiding stemt zich steeds af op het gemiddelde niveau van studenten. En dat is soms lastig. Want je wil niet een te grote stap van studenten verwachten, maar ook niet het niveau steeds naar beneden of boven bijstellen. Want je moet rekening houden met wat officiele instanties als beoordeling niveaus zetten. Dus is in een jaar het gemiddelde niveau zeg een 7, dan kan je die naar een 8 brengen. Naar een 9 is een stap te veel. Is de instroom niet meer echt mensen op 7 niveau, maar op 6 niveau is de vraag of je die naar 8 kan brengen, zoals eerst je beoordeling lat/niveau was, of dat je die naar 7 moet bijstellen.

Stel dat het zo is dat we de lat van de opleiding van 8 naar 7 hebben bijgesteld, en jij al op een 7 acteert, dan is het dus makkelijker voor je. Afijn, iets wat makkelijk uit te leggen is als ik je spreek.

Is het programma dan anders?

Neen, je doet exact hetzelfde programma als anders, echter omdat je al een voorsprong hebt op de gemiddelde andere student, kan je versnellen. Het programma en de beoordeling vinden namelijk plaats op de ‘grootste gemiddelde deler’ van de studenten. En heb jij het voordeel dat je net anders bent door je opleiding, achtergrond of rol, dan kan je daarvan gebruik maken en sneller de studieactiviteiten doen.

Hoe nu verder?

Als de denkt dat je een versnelling wil gaan aanbrengen, laat me dat dan weten. Het komt wel met rechten en plichten. En dan net wat meer plichten dan anders. Ik verwacht dat:

… je vooraf me hebt kunnen overtuigen dat je rol en denkwijze passend zijn bij versnelling.

… je de extra lessen die ik geef allemaal bijwoont.

… je documenten die je maakt van versiebeheer en begrijpelijke filenamen voorzien is.

… je de tijden dat we feedxyz inroosteren je actief heb voorbereidt, net zoals ik dat doe.

… je tijd hebt om koffie te leuten of pinten te drinken en strategie te praten.

Denk je dat je daaraan kan voldoen? Mail me dan op rudolph.regter@hr.nl


Rudolph Regter

13 juli 2022

Versnellen? Vraag me er naar.

Of nog moeten inhalen? Mail me!


Disclaimer

Dit is een persoonlijk initiatief van Rudolph voor de studenten in zijn klas en een pilot voor het studiejaar 2022-2023. Het zal overlegd worden met de andere collega’s en de module manager. Op het moment dat ik dit schrijf is het juli en niemand meer te bereiken. Naar ik verwacht heb ik tegen dat het september is en de module begint het besproken. En als deze tekst hier dan nog staat, zal het doorgang gaan vinden. Los daarvan kan het eigenlijk altijd al, het is flexibel onderwijs.