De derde week van september en wat was in de krant te vinden aan artikelen waar je van kon zien dat iemand strategie had lopen denken? Hieronder weer een paar toelichtingen.

KOP: Van 1 op 7 naar 1 op 3 van de bevolking die werkt in de zorg.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid heeft afgelopen week een rapport gepubliceerd over de gezondheidscrisis die eraan kan komen. We worden ouder, kunnen meer techniek gebruiken, hebben heel dure medicijnen etc. Over een strategie vraagstuk gesproken…….

KOP: Muziek levert weer geld op

Met de komst van streaming en mensen die dus geen muziek meer zelf wilde hebben en wat andere redenen zijn de inkomsten uit muziek gedaald de afgelopen jaren.

Waarom steken beleggers dan toch geld in het naar de beurs gaan van het platenlabel Universal Music Group?

Argument: na voedsel en drank heb je muziek nodig. En alleen op muziek kan je royalty’s vragen.

Argument: het was eerst moeilijk met de opkomst van streaming, de industrie moest zichzelf heruitvinden. Het omslagpunt was in 2011, daarvoor waren de inkomsten uit streaming laag, maar daar kwam in dit jaar verandering in het ging van 0,6 naar 4,6 miljard. In 2020 waren de inkomsten zo hoog dat ze vrijwel op de dezelfde hoogte waren in de tijd dat er cassette bandjes bestonden…

Argument: nieuw business model: van eenmalig iets verkopen, naar vele keren voor een klein beetje een liedje verkopen. Dit blijkt meer op te leveren. Als voorbeeld is de verkoop van de muziek van Bob Dylan, een muzikant uit de jaren dat ik een baby was, die weg ging voor 256 miljoen Euro. Veel geld voor muziek waarvan je zou denken dat niemand die meer draait (hier is de longtail in actie, zie online marketing topics)

Argument: economies of scale. Er zijn opkomende landen die steeds meer muziek draaien, zoals China, Afrika, India en Zuidoost –Azie en een wereldwijd label heeft hier kanzen. Met de muziekmakers die een goede brandnaam hebben. (dus iets rond je externe en interne analyse speelt hier)

Argument: selectieve distributie en nieuwe product/markt combinatie. Zie de BCG matrix hier, waarbij de muziek industrie exclusieve producten maakt, speciale uitvoeringen of liedjes voor een nieuwe markt, die van de top fans.

>dus: bij strategie is de industrie en zijn dynamiek kennen belangrijk en naar nieuwe business modellen kijken (dat doe je bij de vijf krachten analyse) En de omvang van je product/markt combinatie, hoe groter hoe meer geld voor dat ene liedje.

Welke modellen passen dus hier? BCG, Business Models, Platform economie, DESTEP,

KOP: The sun will always come up

Een artikel uit The Guardian van maandag de 20e september. Dit gaat over een transformatie die Britisch Petrol, BP, doet door enorme bedragen te steken in een zonnepanelen farm bedrijf.

Intermezzo: doet me denken aan de investering die Delta deed in de jaren 90 in een zonnepanelen fabriek in Limburg….  Die door concurrentie uit China voor 200 miljoen euro moest worden afgeschreven… oep… een strategie foutje…. Ten kosten van de mensen in Zeeland…., verder nooit meer iets over gehoord…. De bestuurders bleven rustig zitten en grote auto’s rijden….)

Het artikel beschrijft een aantal strategische besluiten:

Het zetten van heel agressie doelstellingen.

Het belang van de druk door een directeur.

Het leveren van de eerste doelen op tijd, waardoor het management team vertrouwen krijgt en dan strategisch de doelen doorzet en hoger zet.

Het belang van vertrouwen van de aandeelhouders.

KOP: Donald Duck in een app.

Het lijkt me daar ook wel tijd voor. Als oud medewerker van de uitgeverij van de Donald Duck, zou me lijken dat iemand dit al tien jaar geleden had kunnen bedenken. Een multichannel strategie van print, tv en online is toch al erg oud. Later eens uitzoeken hoe dit zit.

KOP: Arrivo mag nachttreinen naar Schiphol laten gaan.

Voorbeeld van het nut van je DESTEP analyse.

KOP: Bill Gates stopt miljoenen in Picnic

Dan komt de Nederlandse trots weer op, een rijk persoon steekt geld in een vroeger klein bedrijfje.

? Even zelf uitzoeken: waarom?

Stuur je artikelen als je die nuttig vindt te delen met andere studenten van strategie! Tot een volgende versie van deze serie.

Rudolph Regter

Woensdag 22 september 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s