Een dia avond, veel zullen niet weten waar ik het over heb. Maar als kind moest je dan met de familie kijken naar een scherm waarop foto’s werden geprojecteerd en de foto’s die je zag waren het bewijs dat een oom of zo een leuke vakantie had gehad. Dat was echt zo, want je zag er foto’s van.

Je gezicht anders

Of dat zo echt is, weet je anno 2021 niet meer. Adobe heeft een software product op de markt gelanceerd Smart Portrait dat je in staat stelt een foto aan te laten passen automatisch aan een ander moment in het jaar.

Er was al veel mogelijk met filters van je smartphone en met Fotoshop is van alles te doen, maar dit brengt het nog een stuk verder. Adobe zet de concurrentie achter zich zo lees ik, met het aanbieden van filters en mogelijkheden je gezicht te veranderen en daarbij hulp te krijgen van de A.I. software in het product, die A.I. noemen ze Sensei. Schijnbaar bestaat dit al een tijdje, in 2015 al met een Face-Aware Liquify product. Een gevaarlijke ontwikkeling, fake news en fake foto’s worden door social media sneller verspreidt dan ooit tevoren. En leiden tot knots gekke situaties.

Filters

De A.I. in het systeem geeft je de mogelijkheid van je uitdrukking te veranderen, van vrolijk naar verdrietig. Je kan dit instellen op een schaal van -50 tot +50. Pardon? Nooit meer suf op een foto, iedereen altijd vrolijk. Dat zal wat doen voor de burn-out industrie van al die mensen die zich afvragen of ze de enige niet-vrolijke mensen op aarde zijn….

>insert fotos van Taylorhieber.co

Adobe ziet het gevaar daarvan. En probeert een veiligheid in te bouwen door klanten de mogelijkheid te geven te zien of een foto is aangepast en via welk systeem dat is gedaan.

Je stem anders

Dat kan ook al met Adobe software

Van foto naar video

Ook gemakkelijk mogelijk. Adobe lanceerde dat in 2017 tijdens hun MAX conferentie.

Eigen controle

Adobe werkt er nu aan dat als je een foto via hun software veranderd je gebruik kan maken van wat ze noemen Content Credentials. Dit is beta gegaan in oktober van dit jaar. Je geeft dan de foto metadata mee die verteld hoe de foto is samengesteld. En iedereen kan die metadata bekijken en zo zien of het een originele foto is.

Via de website van Adobe, Verify kan je een foto uploaden en als het veranderd is via Content Credentails, dan zal Verify je de meta data laten zien. Die meta data verteld je de historie van de aanpassingen die gedaan zijn.

Dit past een actie van een groot aantal tech bedrijven om zich zorgen te maken over wat er allemaal kan. Ze zijn verenigd in de Coalition for Content Provenace and Authenticity (C2Pa). Bedrijven die daarin actief participeren zijn Adobe, Microsoft, Twitter en de BBC. Deze groep heeft een industriestandaard in ontwerp die iets moet doen met ‘content authentititeit’.

Vragen

  1. Dit is goede business voor Adobe, verwacht je er ook veel risico in? Van mensen die Adobe aansprakelijk gaan stellen voor fake foto’s?
  2. Als Adobe het steeds makkelijker maakt voor iedereen om materiaal te manipuleren halen ze een concurrentievoordeel. Andere tools die ook goed zijn zijn Anthropics PortraitPro en Skylum’s Luminar. Dat is goed voor de firma. Hoe ethisch is dat? Technologie. Kennis kan je niet terug draaien, niet on-kennissen. Hoe daarmee om te gaan?
  3. De vraag is of je ook aan media, die de foto’s plaatsen, moet gaan vragen om uitsluitend met foto’s te werken die een ‘label’ hebben dan ze nog origineel zijn. Een soort C2Pa standaard. Wat denk je daarvan?

Rudolph

december 2021

Bronnen

Taylorhieber.co

Gerelateerde zaken

Project Origin. Een project van de BBC en Microsoft om mensen te helpen begrijpen of foto’s of video’s zijn gemanipuleerd.

Starling Lab. Een project van Stanford en andere organisaties om met cryptografie en blackchain foto’s te verificieren.

#digitaletransformatie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s