Goedkoop inkopen, voor meer verkopen. En dat lang doen is de kern van strategie simpel verteld. Maar het is een berg aan werk om alle logica die daar tussen zit goed uit te zoeken, te vinden en te documenteren. Veel leeswerk en analyses. Want je gaat de firma een richting adviseren, waar veel geld en toekomst voor je collega’s inzit. En je wil niet iets suggereren waar een jaar later de firma aan kapot gaat. En je kan denken dat dit niet zo snel gebeurt, awel, kijk dan eens naar firma’s die jarenlang bestaan hebben en ineens van de radar waren verdwenen.

Wat zijn kritische dingen om naar te kijken?

Je beziet wat er buiten de wereld van je firma gebeurd. Met name waar de markt naartoe gaat. Dat is in Jip en Janneke taal, waar je in de toekomst kan voorzien in de behoefte van de klant waar ze dan ook nog geld voor over hebben.

Toekomst. Die was vroeger iets van tien jaar, dat was de horizon. Wellicht nog bij een aantal bedrijven, bijvoorbeeld als het moeilijk is de markt te betreden (zoek dat dus uit) maar veel korter als iets snel te kopiëren is.

Voorzien in behoefte. Die behoefte verandert snel. Neem de veranderingen in de corona tijd erbij, ineens kijken consumenten ook naar de leverancier van hun producten in termen van duurzaamheid en of ze goed doen aan medewerkers.

De klant. Die kan snel wisselen van omvang en soort. En is wellicht niet meer regionaal, maar internationaal, omdat je jouw product ook via een webshop kan verkopen en je dus ineens wereldwijde concurrentie gaat voelen. Hoe zit dat bij jouw firma?

Waar ze geld voor over hebben. Analyseer wat het besteedbaar inkomen van je klanten is in het gebied waar je actief bent of wil zijn. Hebben die geld beschikbaar voor jouw product? Netflix dacht van wel, en toen kwam de energie crisis, het vrij besteedbaar inkomen van particulieren nam af en ineens hoefde ze niet meer en Disney en Netxflix en Videoland abonnementen te hebben. En als het gaat zoals in Amerika, dan zullen mensen die via Amazon bestellen denken dat met Amazon prime, die ze soms toch al hebben ook al genoeg kunnen televisie kijken.

Mijn bakker op de hoek doet het niet anders. Waar is behoefte aan in een straat waar moeders en vaders hun kinderen moeten afzetten? In een ontbijt, in koffie voor onderweg naar kantoor, of in een maaltijd voor de lunch of avond eten?

De klassiek aanpak

Hoe het ook gaat worden, de aanpak zal steeds de klassieke zijn om te beginnen.

  • Je afvragen wat er nodig is om de firma nog tig jaar te laten bestaan.
  • Wat is er gaande in de buitenwereld.
  • Hoe kan dit gekoppeld worden aan de krachten die de firma heeft. Dan ben je aanvallend bezig. Of wat is de zwakte van de firma waar die zich op moet verdedigen. Je bent dan offensief bezig. Of je combineerd er wat acties op.
  • En welke kracht zit er in de cultuur van de firma? Die is namelijk niet snel te kopieren.
  • Daar dan een advies over uitbrengen.
  • Weten hoe de mensen besluiten nemen en daarop inspelen. Want een advies dat direct zal worden opzij geschoven, tja, daar ga je het niet mee redden. Of je moet heel goede argumenten hebben.
  • En de implementatie. Daar gaat het vaak mis zo schrijven veel consultancy firma’s die in strategie trajecten adviseren.

En daar komt nu de kruks!

Sterke argumenten maken is het waar het in strategisch management over gaat denk ik. Dus argumenten die zeer goed onderbouwt zijn met feiten. En dat is veel werk om feiten te verzamelen, die naast mekaar te leggen en daar de beste uit te halen.

Documenteren essentieel

Een sterke methode van documenteren is het beste begin. Waarom? Omdat als je de directie iets voorstel dat zeg een behoorlijk bedrag kost, of veel impact heeft op de firma, de directie zal vragen hoe je op dat idee bent gekomen. En het argument dat je dat zo gevoeld hebt, is prima als je de grootaandeelhouder bent, zoals Elan Musk die deze lente in 2022 zijn bedrijf vertelde dat er 10% mensen moesten ontslagen worden omdat ‘hij een slecht gevoel had over de economie’. Naar ik denk zal jij, lezeres, niet de macht hebben dit zo te zeggen en dan ook nog te laten uitvoeren…. Dus onderbouwde zaken. Heel erg voor de, zeg even, drie adviezen die je gaat voor leggen. Al die drie moet super goed onderbouwd zijn, dus een herleidbaar spoor naar je externe en interne analyse.

Lezen, lezen, nadenken en kritisch zijn

Dus ik denk dat 80% van je studie werk zit in het ophalen van feiten vanuit allerlei bronnen. Die dan analyseren. En dat analyseren kan je niet free format doen, je hebt daarvoor een structuur nodig die je eerst moet maken. En je analyse moet voorzien zijn van veel bronnen met gevestigde waarde, dus niet drie mensen interviewen, maar zeker tien. En bronnen nemen die valide zijn.

Rol van docenten of adviseurs

Het gaat je brengen naar een moment dat je er geen chocola van kan maken zoals ze hier in Vlaanderen zeggen. Dat is het goede moment. Dan moet je tijd nemen om afstand te nemen van dat alles en zelf te gaan nadenken. En dat nadenken moet op een kritische manier gebeuren. Hoe je dat doet, daar kan je veel materiaal en logica over vinden. Graag help ik je daarbij. Maar het nadenken zelf, dat zal je zelf moeten doen…

Dus docenten en adviseurs in dit veld kunnen natuurlijk het veldwerk doen. Maar bedrijven kunnen dit ook zelf doen. En als student zal je het zelf moeten doen. Dan is daarna er een rol weggelegd voor iemand die op een vrolijke, vriendelijke manier het gaat ondervragen. Waarom kwam op je iets. Keek je wel genoeg naar de T in DESTEP van technologie en de snelle veranderingen daar? Wat dacht je over de cultuur van de firma in je interne analyse? En zo door. Er zijn beroemde verhalen van firma’s die het goed doen, waar de CEO alles, maar dan ook alles ondervraagd. En bij de kleinste twijfel, maar je terug naar je bureau gaan en over een tijdje terug komen. Ik heb dat vaak gezien en meegemaakt bij een CEO die over miljarden ging. En iets gepresenteerd kreeg van een land CEO die ook een half miljoen aan salaris ontving, maar als een kleine jongen werd weggestuurd en op de gang met zijn directeuren het verder moest uitzoeken..

Afsluitend

Een leuk onderwerp en module dus. Veel lezen, veel nadenken, en raar, vrij met een open mind denken zou ik zeggen. Lijkt me iets dat je voor je plezier al zou doen. Laat staan dat je er voor betaald wordt of je jouw studie mee kan vullen.

Penelope

Lente 2022

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s